Kansanfunkispientalojen kartoitusprojekti

  • Kansanfunkis (kansanfunkkis) tarkoittaa muiden kuin arkkitehtien, siis rakennusmestareiden, -insinöörien tai vain itseoppineiden rakentajien suunnittelemaa, 1930-luvun funktionalismista tyylillisen inspiraationsa saanutta rakentamista. – Sivustolla on tarkoituksella myös muutama vähemmän tunnettu arkkitehtien suunnittelema kohde. Osa niistä on osoittautunut arkkitehtien suunnittelemiksi vasta tämän kartoitustyön avulla.
  • Funkispientalot tarkoittavat tällä sivustolla lähinnä yhden ja kahden asunnon omakotitaloja. – Tosin mukaan on jo päässyt muutama useamman asunnon kohde, asunnoksi muutettu kauppa ja muu rakennus. Lisäksi tyylillinen rajanveto funktionalististen ja klassististen ’perinteisten noppatalojen’ välillä on usein häilyvää.
  • Kartoitusprojekti tarkoittaa sitä, että sivuston avulla on tarkoitus selvittää kansanfunkistalojen levinneisyyttä, kerätä tietoja talojen varhaishistoriasta, kuten millaiset ihmiset ovat näitä taloja aikoinaan rakennuttaneet, ja tuoda esille kohteiden rakennus-, kulttuuri- ja paikallishistoriallisia sekä mahdollisia arkkitehtonisia arvoja.
  • Ajallisena rajauksena tässä tietokannassa on käytetty noin vuosia 1936–1946. – Jotkut esitellyistä taloista on suunniteltu ja rakennettu pari vuotta aikaisemmin ja muutama myös myöhemmin.

Sivusto täydentyy vähitellen.
Oikaisuja virheellisistä tiedoista, vinkkejä puuttuvista kohteista ja lisätietoa tietokannassa jo olevista voi lähettää sähköpostitse.
Talojen varhaishistoriaan liittyvät tarinat ja valokuvat ovat erityisen tervetulleita, samoin tiedot puretuista / sodissa tuhoutuneista taloista.
Voit myös halutessasi pyytää talosi poistamista sivustolta.

Kartoitustyötä on tukenut Oskar Öflunds Stiftelse vuonna 2014.

Tervetuloa seuraamaan kartoituksen kehittymistä ja osallistumaan talotalkoisiin!
 

Kristiina Mäntynen, arkkitehti

PS. Vietin joitain lapsuuteni kesiä sukumme maalaistalossa, ja jonain vuonna isotätini oli hankkinut sinne kaniineja. Hänellä oli niitä varten kaksi häkkiä. Toisessa oli tarkoitus olla poikakaniineja ja toisessa tyttökaniineja. Jostain syystä joka aamu molemmissa häkeissä oli kuitenkin aina uusia kaniineja. Tälle sivustolle päätyvien rakennusten poiminta on kuin kanien jaottelua häkkeihin. Tyylipuhtaita yksilöitä on aina ilo löytää, mutta monesti rajatapaukset ja rajojen yli hyppivät tapaukset saattavat kuitenkin olla niitä kiinnostavimpia!