Kansanfunkispientalojen kartoitusprojekti

  • Kansanfunkis (kansanfunkkis) tarkoittaa muiden kuin arkkitehtien, siis rakennusmestareiden, -insinöörien tai vain itseoppineiden rakentajien suunnittelemaa, 1930-luvun funktionalismista tyylillisen inspiraationsa saanutta rakentamista. – Vertailun vuoksi tällä sivustolla on myös muutamia vähemmän tunnettuja, arkkitehtien suunnittelemia kohteita.
  • Funkispientalot tarkoittavat tällä sivustolla lähinnä yhden ja kahden asunnon omakotitaloja. – Tosin mukaan on jo päässyt muutama useamman asunnon kohde, asunnoksi muutettu kauppa ja muu rakennus.
  • Kartoitusprojekti tarkoittaa sitä, että sivuston avulla on tarkoitus kerätä talojen historiatietoja ja tuoda esille näiden talojen rakennus-, kulttuuri- ja paikallishistoriallisia sekä mahdollisia arkkitehtonisia arvoja.
  • Ajallisena rajauksena tässä tietokannassa on käytetty noin vuosia 1936–1946. – Jotkut esitellyistä taloista on suunniteltu ja rakennettu jo aikaisemmin ja muutama myös myöhemmin. Varsinkin rajanveto funktionalististen ja klassistisien ’noppatalojen’ välillä on usein häilyvää.

Sivusto tulee täydentymään vähitellen.
Oikaisuja virheellisistä tiedoista, vinkkejä puuttuvista kohteista ja lisätietoa tietokannassa jo olevista voi lähettää sähköpostitse.
Talojen varhaishistoriaan liittyvät tarinat ja valokuvat ovat erityisen tervetulleita, samoin tiedot puretuista/sodissa tuhoutuneista taloista.
Voit myös halutessasi pyytää talosi poistamista sivustolta.

Kartoitustyötä on tukenut Oskar Öflunds Stiftelse vuonna 2014.

Tervetuloa seuraamaan kartoituksen kehittymistä ja osallistumaan talotalkoisiin!

 

Kristiina Mäntynen, arkkitehti

PS. Vietin joitain lapsuuteni kesiä sukumme maalaistalossa ja erääksi kesäksi isotätini oli hankkinut sinne kaniineja. Hänellä oli niitä varten kaksi häkkiä. Toisessa oli tarkoitus olla poikakaniineja ja toisessa tyttökaniineja. Jostain syystä joka aamu molemmissa häkeissä oli kuitenkin aina uusia kaniineja. Tälle sivustolle päätyvien rakennusten poiminta on kuin kanien jaottelua häkkeihin. Tyylipuhtaita yksilöitä on aina ilo löytää, mutta monesti rajatapaukset ja rajojen yli hyppivät tapaukset saattavat kuitenkin olla niitä kiinnostavimpia!